over op rauw

Deze website zal eind 2019 opgeheven worden

het begin met rauwe voeding

Pandora eet een kippenrug In 2000 besloten we om het te gaan proberen met rauwe voeding (BARF). Natuurlijk waren wij eerst heel huiverig om onze honden rauwe kip te voeren, we kennen de horror verhalen over honden die kippenbotjes gegeten hadden en daardoor darmperforaties opliepen, of de beruchte karbonade botten. Maar wij moesten de rauw voerende mensen gelijk geven: dit betrof in alle gevallen gekookte, gebakken of anderszins verhitte botten. Rauwe botten... tja, eng, maar een wolf of vos gaat ook niet dood als hij een hele rauwe kip eet. En de hond is een afstammeling van de wolf, zoveel kan zijn maagdarmstelsel niet veranderd zijn door domesticatie: uit wolf/hond kruisingen komen nog steeds vruchtbare nakomelingen, dus ze behoren nog steeds alletwee tot de zelfde soort. De auteurs van de boeken over rauwe voeding nemen dan ook de wolf (en de dingo) als uitgangspunt voor hun betoog voor het voeren van rauwe botten.

Onze ervaringen zijn positief: de Chow Chows eten met plezier, hebben nauwelijks huidklachten, hebben schone tanden en zien er gezond en glanzend uit.

overstappen op rauwe voeding

Inmiddels is er op heb web veel te vinden over rauwe voeding. Toen wij begonnen was er nog veel minder ervaring met rauwe voeding en hoe je het best over kon stappen. Ik heb nog brokken gelijk met rauw gevoerd, iets wat tegenwoordig sterk afgeraden wordt, omdat brok en rauw op een andere manier verteren.
Als je langzaam over wilt stappen op rauw (of gedeeltelijk brokken wilt blijven voeren) is het aan te raden om daar aparte maaltijden van te maken en tussen de maaltijden minstens 4 uur tijd te laten. Brokken verteren beter in een minder zure maag en hebben andere enzymen nodig.
Botten met vlees kan je het in het begin het best geven op een moment dat de hond geen eten verwacht, de maag is dan nog niet "voorbereid" op een brokkenvoeding en is dan beter in staat de botten te verteren. Begin met "zachte" botten bijvoorbeeld kippennekken of kippenruggen. Het nadeel van kippennekken is dat sommige honden er niet op kauwen en ze in hun geheel naar binnen werken, op zich kan dat geen kwaad, maar het kauwen is van belang om het gebit schoon te houden. Pas in het begin op met "dragende" botten (poten), die zijn harder en de maag moet eerst ervaring opdoen met het verteren van botten voor dit soort botten verteerd kunnen worden.
De vuistregel voor rauw voeren is 2-3% van het lichaamsgewicht per dag.

de maaltijden

Onze Chow Chows krijgen twee maaltijden per dag.
Aan het eind van de ochtend krijgen ze de rauwe maaltijd. Chimay weegt bijna 25 kg, maar heeft aanleg om dik te worden, zij krijgt 's ochtends tussen de 150 en 200 gram. Eoos weegt ruim 20 kilo, maar beweegt meer dan haar moeder Chimay, zij krijgt 200 tot 250 gram. De maaltijd bestaat uit 5-8 kippennekken, 3-5 kippenvleugels, 2-4 eendenvleugels, 2-3 konijnenvoorpoten, één kippenrug, 150-250 gram pens of 150-250 gram Carnibest. Eén keer in de week aangevuld met hart of lever.
De tweede maaltijd, na onze warme maaltijd, bestaat uit een klein handje brokken (of iets meer als ze aan de magere kant zijn) met de resten van ons eten of een blikje vis als er geen tafelresten zijn. Daar doe ik soms wat vitamine C bij, een glucosamine/chondroitine supplement en soms een scheutje olijfolie (extra virgine).
De botten worden uitstekend verteerd, hun ontlasting ziet er prima uit en er is weinig ontlasting (vergeleken met alleen brokken).

We hebben tot nog toe pas één keer problemen ondervonden bij het voeren van botten: toen Pandora medicijnen kreeg leidde het eten van grote botten tot een flinke verstopping en kwamen er onverteerde stukken bot uit. Nemo en Callisto hadden de zelfde botten gegeten zonder daar problemen mee te krijgen.
Bij nader onderzoek op internet bleek dat alle medicijnen die Pandora in die tijd had gekregen (Metacam, Rimadyl en Tolfedine) tot de groep van NSAIDs behoren en dat deze medicijnen de werking van het maag-darmstelsel kunnen beïnvloeden.

voeding

deze pagina is gewijzigd op:
9 oktober 2019
© Anita Meulstee

Valid CSS Valid XHTML 1.0 Strict HOME | sitemap | vrijwaring | contact
© Anita Meulstee