voeding

wat onze Chow Chows eten

kippenvleugels In de loop van de jaren hebben we veel over voeding gelezen en geleerd.
Het begon met onze eerste Chow Chow, Nemo, die zijn hele leven een moeilijke eter was. Ook had hij veel last van (vermoedelijk door allergie veroorzaakte) jeukende, kale plekken in zijn vacht. We hebben met hem allerlei soorten brokken geprobeerd, uiteindelijk hebben we nog het langst Eukanuba gevoerd, maar wij waren er nooit echt tevreden over. Hij at met moeite zijn brokken en at alleen met iets meer enthousiasme als onze tafelresten er doorheen gingen.

Via het internet kwam ik in aanraking met mensen die rauwe voeding voerden aan hun honden. Van meerdere mensen hoorde ik dat hun honden ook dat soort plekken in hun vacht hadden gehad en dat deze problemen met rauwe voeding zo goed als verdwenen waren.
In 2000 zijn we (grotendeels) overgestapt op rauwe voeding en Nemo heeft daarna veel minder huidklachten gehad.

rauwe voeding

De beste manier om rauw te voeren is het voeren van verschillende hele prooidieren. Een prooidier bevat gemiddeld ongeveer 15% botten, 15% vet, 10% huid en pezen, 20% ingewanden (incl. de inhoud van maag en darmen) en 40% spiervlees. Met deze percentages kan je zelf rauwe voeding samenstellen. De percentages zijn gemiddelden, waar best een beetje van af geweken kan worden, ze zijn meer bedoeld als leidraad. Daarnaast zijn eieren en vis ook goede voedingsbronnen.
Rauwe botten voeren heeft als voordeel dat het gebit schoon blijft.

kant en klare rauwe voeding

De laatste jaren zijn er steeds meer verschillende soorten kant en klaar rauwe voeding op de markt gekomen. In eerste instantie stond ik daar wat afwijzend tegenover, maar inmiddels krijgen mijn Chow Chows regelmatig wat Carnibest en Alaska Dogfood, wat hen en mij goed bevalt. Kant en klaar is natuurlijk een stuk makkelijker als zelf voeding samenstellen. Nadelen zijn de prijs (een stuk duurder) en omdat alles gemalen is helpt het niet bij het schoon houden van het gebit.
Ook is het van belang om de samenstelling van kant en klaar rauwvoer goed te bekijken. In sommige merken zitten ook granen en granen-allergie is een vaak voor komende allergie.

brokken

Ik voer nog een klein beetje brokken. Na ons avond-eten krijgen de Chow Chows onze tafelresten, eventueel aangevuld met wat brokjes (op dit moment Orijen). Als er geen tafelresten zijn krijgen ze een blikje vis (sardientjes, zalm of tonijn) met brokjes. Op zich vind ik brokken niet de meest geschikte voeding voor honden, maar soms is het wel makkelijk.

Nadelen van brokken zijn onder andere:
- je weet niet precies waar het voer van gemaakt is: in veel hondenvoer zit
  slachtafval, dierlijk afval uit de destructie, graanafval, sojaschroot etc.
- de toevoegingen die gedaan worden door bijvoorbeeld de leveranciers van het
  diermeel, hoeven niet vermeld te worden
- de meeste brokken bevatten veel granen (graan-allergie komt redelijk veel voor)
- om brokken lang houdbaar te maken bevatten ze conserveringsmiddelen zoals
  BHA (E320), BHT (E321) en Ethoxyquine deze stoffen kunnen allergische reacties
  geven
- kleurstoffen kunnen ook allergische reacties geven
- het is eentonig voor de hond

voeding

deze pagina is gewijzigd op:
14 februari 2011
© Anita Meulstee

Valid CSS Valid XHTML 1.0 Strict HOME | sitemap | vrijwaring | contact
© Anita Meulstee