vacht vererving

Deze website zal eind 2019 opgeheven worden

vererving van vachtlengte bij de Chow Chow

Deze pagina is een samenvatting van de betreffende hoofdstukken uit het boek "De Chow Chow in Nederland", geschreven door Janneke Leunissen - Rooseboom, aangevuld met mijn eigen waarnemingen.
Ik hoor graag wat anderen over dit onderwerp te zeggen hebben.

de genen voor vachtlengte

De vachtvererving lijkt simpel: korthaar is dominant over langhaar en dit gaat in de meeste gevallen op, uit twee langharen komen alleen langharen en uit kortharen kunnen kort- en langharen komen.
Er zijn echter ook een aantal gevallen bekend van kortharen die uit twee langharen geboren zijn en dit korte haar ook vererfden. Dit komt niet vaak voor, maar te vaak om te negeren of als mogelijke mutatie af te doen.
Ook is de vachtlengte niet helemaal te scheiden, er zijn kortharen met "wat langer haar" en langharen met "wat minder lang haar".
De kortharen met een wat langere vacht zouden verklaard kunnen worden door heterozygoot korthaar als intermediare vorm te beschouwen, ware het niet dat onze teven Pandora en Callisto ook langhaar pups gaven en hun vachten behoorlijk kort waren. Drie nakomelingen van Pandora hebben wèl een wat langere korthaar vacht.
Een andere mogelijkheid is dat er een tweede gen is, dat de vachtlengte verlengt of verkort en zo de heel korte kortharen, de wat langere korthaar vacht, de wat kortere langhaar en de zeer lange langhaar vacht bewerkstelligt.

Kortom hoe de vererving precies in elkaar zit is niet helemaal bekend, daarom hou ik in het fokschema voor het gemak de simpele versie aan: het gen voor korthaar (L) is dominant over het gen voor langhaar (l).
Daarmee zijn er genetisch drie varianten mogelijk:
LL beide genen korthaar = homozygoot korthaar
Ll gen voor korthaar en gen voor langhaar = heterozygoot korthaar
ll beide genen langhaar = homozygoot langhaar

wat betekent dit voor de fok?

Een homozygoot korthaar (LL) geeft in elke combinatie alleen kortharige pups:
  LL × ll geeft 100 % Ll
  LL × Ll geeft 50 % LL en 50 % Ll
  LL × LL geeft 100 % LL

Een heterozygoot korthaar (Ll) kan kort- en langharen geven:
  Ll × ll geeft 50 % Ll en 50 % ll
  Ll × Ll geeft 25 % LL, 50 % Ll en 25 % ll

Langhaar (ll) × langhaar (ll) geeft 100 % langhaar (ll)

kleur en vacht

deze pagina is gewijzigd op:
9 oktober 2019
© Anita Meulstee

Valid CSS Valid XHTML 1.0 Strict HOME | sitemap | vrijwaring | contact
© Anita Meulstee