karakter

het karakter van de Chow Chow

De Chow Chow is trouw, afstandelijk, trots en waardig.

rode korthaar Chow Chow Hij wordt vaak als eenmanshond getypeerd. Dit is niet helemaal waar, veel Chows hebben een aantal mensen aan wie ze sterk gehecht zijn. Onze Chow Chows beschouwen, naast mijzelf en mijn man, nog een aantal goede vrienden van ons, die we regelmatig zien, als deel van de roedel.

éénkennig

Naar vreemden toe zijn ze gereserveerd. Ook hier zijn gradaties in, maar de meeste Chow Chows waarderen het niet om door vreemden zomaar aangehaald te worden. Het is ze wèl aan te leren, maar verwacht niet dat ze kwispelend op iedereen af gaan. Onze Chows houden niet van opdringerige mensen, die van alles van ze willen. Maar als mensen ze de tijd gunnen om zelf te besluiten om eens kennis te gaan maken, zijn ze best genegen om zich te laten aanhalen.
Over het algemeen zijn bij ons de teven wat éénkenniger als de reuen.

waaks en rustig

Op eigen terrein zijn Chow Chows waaks, maar niet blafferig, een enkele uitzondering daargelaten. Onze teef Pandora blafte minstens één keer per dag, onder het motto "een dag niet geblaft is een dag niet geleefd". Als er de hele dag geen aanleiding geweest was om over te blaffen, dan begon ze tegen het eind van de dag een aanleiding te zoeken.
In huis zijn ze rustig, liggen graag in de buurt van hun mensen. Ze zijn niet erg aanhalig, zo af en toe een aai of een knuffel is best, maar daar blijft het dan bij. Wel vinden onze Chow Chows het gezellig om tegen ons aan op de bank te liggen.
Over het algemeen zijn Chows erg tevreden met zichzelf en vinden ze het erg belangrijk dat alles gaat zoals het "hoort", dat wil zeggen zoals ze het gewend zijn. Op oudere leeftijd duurt het vaak wat langer voordat ze aan nieuwe dingen gewend zijn. Het is daarom van groot belang dat een Chow Chow als pup goed gesocialiseerd wordt: alles wat hij dan ziet, hoort, ruikt en mee maakt, zal hij op latere leeftijd ook als normaal beschouwen.

beweging

De Chow Chow heeft redelijk wat beweging nodig, een paar keer per week een flinke wandeling wordt erg op prijs gesteld. Met opgroeiende pups niet te veel lopen, zolang ze in de groei zijn, zijn de gewrichten kwetsbaar.
Vanwege de korte neus koelen sommige Chow Chows niet goed af en is het oppassen als het erg warm weer is. In dat geval de Chow Chow overdag niet te veel laten bewegen. Het beste is dan 's ochtends vroeg, of in de avond, als het wat koeler is een wandeling maken.

jachtpassie

Chow Chows kunnen een flinke jachtpassie hebben, voor sommige mensen is dat een reden om ze nooit los te laten lopen. Onze ervaring is dat het prima gaat op plekken waar geen verkeer direct in de buurt is, mits de Chow Chow het jong geleerd heeft. Al onze Chow Chows kunnen/konden prima los lopen (behalve Gladdich) in een park of andere plek op enige afstand van het verkeer.
Ze hebben de neiging om achter wild (en katten) aan te gaan, maar als onze Chow Chows in het bos achter een konijn aangaan, zijn ze altijd binnen 5 minuten weer terug.
Als de Chow Chow als pup aan katten gewend is, zal hij daar prima mee samen leven, maar hij zal over het algemeen wèl achter vreemde katten aan gaan.

ras info

deze pagina is gewijzigd op:
20 oktober 2010
© Anita Meulstee

Valid CSS Valid XHTML 1.0 Strict HOME | sitemap | vrijwaring | contact
© Anita Meulstee