geschiedenis

geschiedenis van de Chow Chow

De Chow Chow is een oud Chinees hondenras, dat gehouden werd als huis-, waak- en jachthond. Ook zijn vlees en vacht werden benut.
zwarte korthaar Chow Chow Daarnaast was hij beschermer van tempels, waar hij niet alleen waakhond was, maar ook verdrijver van boze geesten. Voor deze taak waren de fronsende blik (scowl) en de blauwe tong van groot belang.

In oude kronieken, al uit de 11e eeuw voor Christus, zijn beschrijvingen gevonden van de Tartarenhond, waarin de unieke eigenschappen van de Chow Chow zijn te herkennen. Een beeldje uit de Han-periode (150 voor Christus) toont ook een Chow-achtige hond. Deze hond had ook de compacte bouw, stompe snuit, kleine staande oren, de bijzondere hoog aangezette en over de rug gedragen staart en de steile achterbenen.

Volgens recent DNA onderzoek behoort de Chow Chow (en nog 13 andere rassen) tot de oudste hondenrassen. Lees het artikel (in het Engels) DNA identifies dog breed with 99 percent accuracy.
blauwe korthaar Chow Chow

Chow Chow

De naam Chow Chow is van veel recenter datum. In de tijd dat de eerste Chow naar Europa kwam, eind 18e eeuw, werd alles wat uit China kwam aangeduid als "Chow" en de bijzondere hond met de blauwe tong dus ook. In China zelf werden ze, volgens de heer Toepoel, meestal "Wonk" genoemd.

legende

Er is een mooi verhaal over hoe de Chow Chow aan zijn blauwe tong kwam.
Op een dag was de God de hemel blauw aan het verven. Terwijl hij daarmee bezig was viel er een druppel van de blauwe verf. De Chow Chow zag dat en likte de druppel op.
Sindsdien heeft de Chow Chow een blauwe tong

ras info

deze pagina is gewijzigd op:
6 oktober 2009
© Anita Meulstee

Valid CSS Valid XHTML 1.0 Strict HOME | sitemap | vrijwaring | contact
© Anita Meulstee