Nemo

Ca-Caliban's New Captain Nemo (1994 - 2006)

Ca-Caliban's New Captain Nemo

Nemo 1997 Ca-Caliban's New Captain Nemo was onze eerste Chow Chow. Hij werd geboren in Duitsland op eerste kerstdag 1994. Zijn vader was Edlen Cool Distinction (rode langhaar) en zijn moeder was Aglaya Smooth Recall (zwarte korthaar).
In februari 1995 overleed onze eerste hond, Youri de Groenendaeler. Frank wilde graag een Chow Chow, ik eigenlijk niet. Maar Frank drong aan, dus ik ging op zoek. Ik wilde dan wel een korthaar, want ik hou niet van veel kammen. We hadden destijds geen idee dat kortharen moeilijk te vinden waren, maar we hadden geluk: van Janneke Leunissen hoorden we dat er op dat moment een nest in Duitsland was waarvan alle pups kortharig bleken te zijn. Toen ik belde was er nog één zwart reutje beschikbaar, we zijn de volgende dag gaan kijken en dat was onze eerste kennismaking met Nemo.
Nemo was onze eerste Chow en ook de eerste pup die bij ons in huis kwam. Dorka, onze Kuvasz, vond het eerst maar niks een pup erbij, maar na twee weken begon ze met hem te spelen en in haar laatste twee weken heeft ze Nemo nog veel geleerd.

Nemo in de behendigheid

Veel mensen denken dat je een Chow niets kan leren; niets is minder waar!
behendig Ze leren wat langzamer dan andere honden, maar wat ze eenmaal weten vergeten ze niet snel. Via kennissen kwamen we in aanraking met behendigheid, nadat we een paar keer mee gegaan waren om te kijken, gingen Nemo en ik het ook eens proberen. Nemo bleek het erg leuk te vinden. We hebben ruim twee jaar (bijna) elke week les gehad. Op de foto springt Nemo door de band.

bijzondere hond

Nemo was een bijzondere hond, een bijzondere Chow Chow. Hij hield van mensen, vooral van vrouwen, flirtte zelfs. Als klein Chowtje kon hij al naar mensen kijken, net zo lang tot ze terug keken, mensen voelden zijn blik. Hij maakte zijn eigen vrienden, onafhankelijk van ons.
Toen hij jong was gingen wij nog vaak uit en Nemo ging altijd met ons mee naar het café. Zo af en toe kreeg hij een druppeltje bier en dat waardeerde hij zeer. Toen hij wat ouder werd, werden dat koffie-kopjes bier, omdat hij geen kaas of andere dingen meer mocht eten, in verband met een runder-eiwit allergie. Nemo is de enige hond die ik ooit gekend heb die de werking van alcohol begreep, hij is één keer licht aangeschoten geweest en heeft daarna nooit meer teveel gedronken, hoeveel bier je hem ook voor zette.

Nemo en Pandora

Toen Nemo ruim een jaar oud was, kreeg zijn moeder een tweede nest. Uit dit nest kwam Pandora, onze tweede korthaar Chow Chow.
Pandora + Nemo 2002 Drie weken voor Pandora bij ons kwam werd Nemo geopereerd, links achter was een knieband gescheurd. Kleine Pandora had al snel door dat bijten in de (nog bijna kale) linker achterpoot effect had en Nemo zocht bescherming bij Frank op schoot. De rest van zijn leven heeft Nemo bij Frank op schoot gelegen om rust te nemen en al onze Chows bijten nog steeds in achterpoten tijdens het spel.
Na twee weken, net als Dorka bij Nemo had gedaan, accepteerde Nemo de pup en de rest van Pandora's leven waren Nemo en Pandora een hecht koppel. Omdat Nemo al een knieband gescheurd had, een allergie had en bovendien maar één bal ingedaald was (monorchide), besloten we om hem te laten castreren, ook omdat we met Pandora wilden gaan fokken en we geen risico wilden nemen dat halfbroer en -zus samen voor nageslacht zouden zorgen. De castratie veranderde Nemo nauwelijks, als Pandora loops was bleef hij andere reuen weg jagen. Wel werd zijn vacht wat langer en moeilijker te kammen.
Frank + Nemo 2001 In 1998 kreeg Pandora haar nest, Nemo was een goede vader voor de pups, hij hielp Pandora met het schoonmaken en bracht ze respect bij.

Nemo wordt ouder

In 2002 scheurde de knieband van Nemo's andere knie en ook bij Pandora scheurde een knieband. In juni werd hij geopereerd en de revalidatie duurde een paar maanden, daarna was hij duidelijk een wat oudere hond geworden.
Nadat Pandora in 2004 was overleden had Nemo een moeilijke tijd. Ze waren meer dan acht jaar een paar geweest "Nemo en Pandora", waar later Callisto aan toegevoegd werd. Zo bleven "Nemo en Callisto" over. Maar Nemo en Callisto kregen nooit zo'n goede relatie als Nemo en Pandora hadden. Van Callisto's tweede nest werd Franks en Nemo's favoriete pup aangehouden, nummer 7: Chimay (Xin-Feng's Chimayra).
Het jaar 2005 werd een jaar van verandering, we verhuisden van Rotterdam naar Lelystad. Wat Nemo betrof ging hij er flink op vooruit: een grotere tuin en de uitlaatroute een stuk dichterbij. Aan het eind van het jaar kreeg Nemo last van zijn rug. Wij dachten dat het door ouderdom kwam, maar we zaten er naast...

Nemo en Chimay

Nemo + Chimay 2006 Na Callisto's dramatische dood op de tweede dag van 2006, herstelde Nemo langzaam van de verwondingen, die Callisto hem bij haar laatste aanval had toegebracht. Zijn rugproblemen verdwenen ook, die waren gekomen omdat hij zo stijf en voorzichtig door het huis liep om elke mogelijke confrontatie met Callisto te vermijden. Hij bleef nog een tijdje onzeker als Chimay in zijn buurt was, twijfelend of het Chimay danwel haar moeder was. Het werd een nat voorjaar en Nemo begon steeds moeilijker te lopen, hij kreeg steeds meer last van zijn gewrichten. Chimay was heel lief met Nemo de laatste maanden. Ze wilde graag spelen, maar wist dat Nemo dat niet meer kon.

Nemo video

In februari 2006 lukte het om "Nemo's dans" op film vast te leggen. Ik had al vaak geprobeerd om er foto's van te maken, maar dat lukte nooit. Nemo deed dit al van jongs af aan als hij erg vrolijk was.
Download Nemo danst een WMV-file, 417 Kb, 9 seconden met Nemo's ultieme uiting van blijheid.

Lelystad, 16 september 2006

onze Chows

meer over Nemo
vaarwel Nemo
fotoalbum Nemo
stamboom Nemo

deze pagina is gewijzigd op:
13 februari 2018
© Anita Meulstee

Valid CSS Valid XHTML 1.0 Strict HOME | sitemap | vrijwaring | contact
© Anita Meulstee